2008. augusztus 6., szerda

az első 7

1. Nekem Varsó az a felhőkarcoló. Három nap óta minden fényképen rajta vannak, folyamatosan körülöttük kószálok. Az óvárosba is jó persze elmenni, de a legszebb látvány itt is az, amikor egy kis utcába benézve a végén megpillantom valamelyik tornyot.


2. Meg persze a blokk, vagyis a panel. Mivel a panel szürke, muszály valamivel feldobni a hangulatot: színes reklámot mindenhova és színes ruhát az emberekre!


3. A felhőkarcoló mellet remekül megfér a lerobbant panel/századfordulós ház – erről kimerítő fotókiállítást lehet megtekinteni a Swiętokrzyska metróaluljáróban. Ugyanígy a yuppiek mellet remekül megférnek a lepattant alakok is, akik fel-aló kószálnak a tornyok tövében; udvariasan kérnek pár zlotyt és odébbállnak.





4. 3 euróért minden minden második sarkon trendi környezetben ihatunk egy papírpohár kávét / a másik lehetőség, hogy ugyanebből a pénzből háromfogásos (leves+étel+ital), zsírban tocsogó, sok káposztát tartalmazó ebédhez jutunk egy TejBárban.




5. Sétálni éjszaka kell, mert nappal félóránként változik a tűző nap és a vihar, este viszont az 50 éves óváros romantikus, a felhőkarcolókon pedig különböző fény-mutatványokat mutatnak be az üzemeltetők.



6. A metró divatos és tiszta, lehet rajta gyakorolni a párizsi stílusú beengedőkapun való átlendülést. Ugyanennyire divatos húzás nem kivenni a táskából a mágneses beengedőkártyát, hanem csak úgy lazán átpenderíteni rajta, mindenestül – így is beenged a szerkezet.



7. Az is gyanús egy kicsit, hogy az eddig felbukkant lengyelek jelentős része vagy jön valahonnan, vagy épp készül valahová. A metrón tábla figyelmeztet, hogy az angliai vendégmunkáról ne hozzunk haza magunkkal HIV vírust, ha lehet.




Nincsenek megjegyzések: